Sergio Marchionne, CEO Fiat
Sergio Marchionne, CEO Fiat

CEO-ul grupului Fiat, Sergio Marchionne, a reusit sa convinga muncitorii fabricii Mirafioni din Torino sa accepte un nou contract colectiv de munca ce limiteaza dreptul angajatilor la greve si impune conditii mult mai stricte privint absenteismul la munca. In schimb s-au promis investitii care sa le garanteze intalienilor locul de munca la aceasta uzina.
Sindicatele au contestat intens adoptarea noului contract insa angajatii au fost de acord cu acesta in proportie de 54%.

In cazul in care nu se ajungea la o intelegere, oficialii Fiat au amenintat saptamana trecuta ca vor inceta productia de automobile in Italia.

In noile conditii, grupul format de Fiat si Chrysler va investi aproximativ 1 miliard de euro (60% Fiat, 40% Chrysler) pentru a putea produce 150.000 de Alfa Romeo si 100.000 de Jeep-uri Compass/Patriot pe an.

Foarte interesante sunt numerele ce reflecta productivitatea si eficienta fabricii de la Mirafiori, fapt ce a determinat atitudinea inflexibila a oficialilor Fiat. In 2009, la Mirafiori s-au asamblat 178.000 de masini in timp ce in uzina de la Tychy, Polonia, cu acelasi numar de angajati s-au produs 600.000 de automobile. In medie, cu un angajat italian se produceau 30 de masini pe an, fata de 100 pe an, cat produce un angajat polonez. Evident si costurile cu un angajat din Italia sunt mai mari decat in Polonia. Cu asemenea discrepante, era clar ca trebuiau luat masuri drastice de reorganizare a fabricii.

Ca fapt divers, in 2009, Dacia a produs media de automobile asamblat per angajat a fost de numai 23,3! Romanii au noroc deoarece costurile cu forta de munca sunt mai mici insa mai devreme sau mai tarziu se va pune si la Pitesti problema eficientei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să-ți placă și...