Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, pana la 100 de puncte amenda. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie.
In aceste conditii, de la 1 ianuarie, odata cu cresterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei. Pedepse drastice sunt prevazute si pentru agresivitatea la volan, iar cei care produc accidente vor fi obligati sa mearga la doctor. Acestea sunt unele dintre cele mai importante prevederi de modificare a Codului Rutier, aflate in dezbatere la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor.
Fara reducerea suspendarii
“Propunerile facute sunt extrem de multe si, practic, Codul Rutier ar putea fi modificat in intregime”, a explicat, pentru “Evenimentul zilei”, comisarul sef Paul Toma de la Directia Rutiera.
In opinia sa, cele mai importante modificari se refera la marirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 in sange, la 0,50, asta insemnand ca valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scadea de la 0,40 g/l in aerul expirat, la 0,25. Dar si marirea perioadei de supendare a permisului de la 90, la 120 de zile, deci pentru patru luni.
“In cazul consumului de alcool, cand este contraventie, la nerespectarea semnelor la calea ferata, daca viteza este depasita cu mai mult de 60 de kilometrim la ora, s-a propus retinerea permisului pentru 120 de zile. In plus, nu se mai reduce perioada de supendare”, a mai precizat comisarul Toma.
Tot de la anul s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.
O alta prevedere ii va trage la raspundere pe cei care imprumuta masina unui sofer obosit sau aflat sub influenta alcoolului.