Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a venit cu un proiect de lege conform caruia toate autovehiculele trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna, in timpul anotimpului rece. Ideea nu este noua; in Noiembrie 2010 s-a mai propus un astfel de act normativ insa aplicabilitatea acestuia s-a limitat la transportatori.

Conform noului proiect de lege, cei care nu vor avea anvelope de iarna, vor fi amendati, penalizati cu 9 pana la 20 puncte de penalizare si li se va retine certificatul de inmatriculare. Penalizarea cu 20 de puncte inseamna automat suspendarea permisului de conducere; probabil ca aceasta sanctiune se va aplica atunci cand un sofer cauzeaza un accident rutier iar masina nu este echipata de iarna. O alta prevedere a acestei legi stabileste ca in cazul accidentelor rutiere care produc daune elementelor care fac parte din drum, asiguratorul si soferul vor suporta costurilor reparatiilor. De asemenea, daca din cauza lipsei anvelopelor potrivite se blocheaza un tronson de drum, costurile descongestionarii drumului vor fi acoperite de soferul vinovat.

Foarte interesanta este expunerea de motive pe care au realizat-o “legiutorii” nostri: “In Romania este inmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ 1,1 milioane nu necesita echiparea cu anvelope speciale (remorci, tractoare, troleibuze, mopede etc). Prevederile ordonante urmeaza sa fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezint? parcul aflat in dotarea institutiilor publice, Diferenta de 4,21 milioane autovehicule care apartin diverselor persoane fizice si juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA incasat suma de 445 milioane euro, ceea ce inseamn? venituri suplimentare la bugetul de stat ?i nu cheltuieli”

Oare chiar nu au gasit un text mai sensibil cu expresii ca “siguranta rutiera”, “minimizarea numarul de decese din accidentele auto”, “fluidizarea traficului in conditii grele de drum”? Macar de fatada!

Sunt curios daca s-a gandit cineva cum vor fi considerate anvelopele “All Season”. Sunt sau nu amendati cei cu astfel de anvelope?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...