Vestita autostrada Transilvania nu pare a mai avea nici o sansa de a lega Brasovul de Bors. Cel putin nu in viitorul apropiat.

Conform portalului „Stiri de Cluj” si TVR care il citeaza pe primarul din Savadisla, compania Bechtel isi muta in Kosovo si Oman o mare parte dintre utilajele abandonate de ceva timp pe santierele din Ardeal.

In ciuda acestei miscari, americanii nu au in plan renuntarea la contractul incheiat cu autoritatile romane, mai ales ca, si in cazul in care utilajele stau, ei incaseaza bani in baza unui contract perfect legal, dar extrem de pagubos pentru Romania. Informatia privind mutarea utilajelor a fost confirmata si de Bogdan Sgarcitu, purtatorul de cuvant al Bechtel in Romania: „putem spune ca, transferand o parte dintre utilaje la alte proiecte ale companiei producem economii beneficiarului (n.r. – statul roman) pentru ca astfel se reduc costurile de neutilizare a utilajelor”.

De luni bune, CNADNR incearca sa convinga Bechtel sa reduca pretul stabilit conform contractului insa, pana acum, nu s-a ajuns la consens. Nicoleta Davidescu, director in cadrul CNADNR a declarat ca „nu exista nici o prevedere contractuala prin care Bechtel sa fie nevoita sa ceara acceptul CNADNR pentru relocarea echipamentelor. Contractul este in derulare, au loc negocieri legate de programul de lucrari pentru 2011 si 2012. Aceste negocieri au in vedere reducerea costurilor de executie.”

Bechtel trebuie sa mai primeasca de la statul roman 111 milioane de euro pentru lucrari deja executate si, pana nu va incasa acesti bani nu este dispusa sa reinceapa lucrarile. Mai mult chiar, daca la inceputul contractului costul pe kilometru era de 5,4 milioane de euro, in prezent costul pe kilometru construit a ajuns la 16 milioane euro din cauza modului in care a fost facut contractul, cu preturi tinta. Desi au trecut mai bine de sase ani de la demararea lucrarilor si circa 1 miliard de euro au fost cheltuiti, Autostrada Transilvania nu are nici 50 de km din cei peste 400 de km  care leaga Brasovul de Bors.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...