Desi saptamana trecuta cei trei mai distribuitori de combustibili au marit preturile, in weekend OMV Petrom a gasit de cuviinta sa mai adauge cate 2 bani pe litru. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a reactionat la aceste masuri si considera ca argumentele oferite de companiile petroliere pentru scumpirea constanta a combustibililor sunt neconvingatoare, fara nici o legatura cu costurile de productie. Iar efectele pentru Romania sunt mai periculoase decat par la prima vedere.
Una dintre cele mai grave consecinte, care este si mai greu de remarcat, este mentinerea dobanzilor mari la creditele aflate in ofertele bancilor din Romania.
Potrivit lui Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, majorarea inflatiei in special din cauza scumpirii carburantilor va oferi justificarea pentru ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mentina ridicata in continuare dobanda de politica monetara, la nivelul de 6,25% pe an. Aceasta mentinere are consecinte conomice negative chiar si pentru mentinerea unei cresteri economice firave in ultimul trimestru al acestui an si in anul 2012, mai spune reprezentantul AOAR, intr-un comunicat de presa.
Efortul de reducere a inflatiei, datorita rezultatelor bune inregistrate de agricultura in vara acestui an, “va fi anihilat agresiv de escaladarea necontrolata a preturilor la combustibili, gaze, energie si alte preturi administrate”, spun reprezentantii oamenilor de afaceri. Potrivit acestora, preturile la carburanti sunt stabilite “discretionar” de companii ce detin pozitii dominante sau de monopol pe piata romaneasca.
Iar interventiile Consilului Concurentei si ale Guvernului sunt practic reduse la anunturi publice aparent intransigente, dar care nu au niciun fel de urmari concrete, mai remarca AOAR.
Solutia: Supraimpozitarea profiturilor
AOAR considera ca fiind periculoasa practica de a permite companiilor ce detin pozitii de monopol sau pozitie dominanta pe piata energetica din Romania sa aiba costuri bazate pe preturi la nivel local, in paralel cu exercitarea unor presiuni incorecte privind asa-zisa necesitate de aliniere a preturilor la nivel international.
Potrivit oficialilor AOAR, o masura imediata, propusa de mai multi ani Guvernului, aceea de impozitare suplimentara a profiturilor volatile, ar permite atat temperarea obtinerii de castiguri fara justificare economica reala, cat si o crestere a veniturilor bugetare, ca urmare a exploatarii monopoliste a resurselor naturale ale tarii.
Sursa: Capital.ro