
Noul sistem, care se extinde rapid in intreaga lume, furnizeaza mijloace auto de transport intr-un regim flexibil si convenabil, permitand totodata descongestionarea marilor orase.
Din toamna acestui an, Parisul va beneficia de un nou sistem de transport, destinat atat rezidentilor, cat si turistilor. Dupa ce Velib, mult laudatul sistem de inchiriere a bicicletelor pe termen scurt, si-a dovedit utilitatea, primaria din Orasul Luminilor a semnat cu compania Bollore un contract pentru implementarea unui sistem similar, dar care ofera ca mijloc de transport masini electrice de mici dimensiuni. Denumit Autolib, modul de a imparti timpul de utilizare a unei masini este, de fapt, varianta mai performanta a unor solutii promovate de companii cum sunt Zipcar, Flexcar, GoGet sau, a sistemelor Daimler car2go, MU by Peugeot sau BMW on Demand.
Daca Zipcar, fondata in 2000, pune la dispozitia clientilor masini de toate dimensiunile, cu diverse motorizari, ultimele trei sunt servicii oferite direct de mari producatori auto care au realizat potentialul imens al afacerii. Un studiu realizat de Frost & Sullivan anul trecut estimeaza cresterea numarului de clienti ai sistemelor car-sharing din intreaga lume de la 900.000, in 2009, la 10 milioane in 2016, an in care veniturile globale ale noii industrii vor depasi 5 miliarde de euro.
Instructiuni de utilizare
Sistemul presupune plata unui abonament lunar sau anual, care variaza de la un furnizor la altul, pentru utilizarea masinilor puse la dispozitia clientilor in mai multe parcari special amenajatein aria deservita. De exemplu, in zona orasului german Ulm, unde Daimler ofera clientilor sai serviciul car2go, exista 25 de puncte in care pot fi gasite la orice ora vehicule smart.
Prin simpla apropiere de parbrizul masinii a cardului primit la inscrierea in clubul car2go, se activeaza deschiderea automata a usilor. In torpedo se gasesc cheia, asigurarea, cardul pentru alimentarea cu carburant si cel de acces in spalatoriile auto partenere.
Masina poate fi luata sau lasata in oricare dintre cele 25 de parcari speciale din Ulm. Utilizatorul este taxat cu 19 euro la inregistrare si apoi cu 19 eurocenti pentru fiecare minut, dar nu mai mult de 9,90 euro pe ora.
La prima vedere costul poate parea ridicat, dar, pentru o justa apreciere, el ar trebui comparat cu costurile achizitionarii unei masini, asigurarii, intretinerii etc. acesteia.
De altfel, potrivit calculelor facute de cei de la Zipcar, companie care isi desfasoara activitatea in SUA, Canada, Marea Britanie si Spania, inchirierea unui Volkswagen Golf cu care sunt parcursi anual 8.000 de kilometri il costa pe client doar 1.700 de euro, in timp ce utilizarea pe aceeasi distanta a aceluiasi Volkswagen Golf aflat in proprietatea automobilistului il duce pe acesta la costuri de circa 4.700 de euro. De unde rezulta o economie anuala neta, matematic demonstrata, de 3.000 de euro in favoarea utilizatorului de servicii car-sharing.
Parisul vazut din Bluecar
Atat parizienii, cat si turistii aflati pe malurile Senei vor beneficia din toamna de un sistem car-sharing chiar mai avansat. Compania Bollore va pune la dispozitia clientilor, prin sistemul Autolib, 3.000 de masini electrice Bluecar, amplasate in nu mai putin de 1.000 de statii. Costul serviciului va insemna 12 euro pentru abonament si cate cinci euro pentru fiecare jumatate de ora de utilizare. Pentru incurajarea calatoriilor scurte, este posibil ca tarifele sa creasca odata cu timpul de utilizare.
Oficialii primariei din capitala Frantei sunt convinsi ca Autolib va avea cel putin acelasi succes ca si Velib, mizand pe faptul ca 58% dintre parizieni nu detin un automobil, iar timpul de utilizare efectiva a masinii proprii este doar de 5% din durata unei zile, in restul de 95% acestea stand nefolosite in parcari. Daca adaugam si ca 16% dintre parizieni isi folosesc masina personala doar o data pe luna, este de inteles speranta ca Autolib va descongestiona strazile de masini parcate, daca utilizatorii vor renunta complet la masina personala.
Sisteme car-sharing functioneaza si in alte orase, cum sunt Londra, Barcelona, Hamburg, Chicago sau Vancouver.
100 mil. de euro va investi compania Bollore in sistemul car-sharing Autolib, care va fi lansat in toamna acestui an la Paris.
Sursa: Capital.ro