Special pentru sezonul rece constructorii auto dar si producatorii de accesorii au incercat sa dezvolte echipamente pentru a face viata mai usoara soferilor.

Daca cea mai util “echipament” este acum un sistem performant de tractiune integrala, mai sunt si alte dotari ce pot face viata mai usoara soferilor.

Cel mai util astfel de echipament este pabrizul incalzit – lansat de catre Ford si preluat ulterior si de catre Land Rover si Mazda. Spre deosebire de rezistentele de pe luneta, cele pentru pabriz sunt mult mai subtiri, mai dese si sunt amplasate intre cele doua straturi de geam si nu pe interiorul acestora. Avantajul acestui sistem este ca dezgheata foarte repede parbrizul inghetat iar dezaburirea se face in doar cateva secunde. Astfel se elimina intervalul de timp relativ mare care trebuie petrecut in masina pentru asteptarea dezghetarii parbrizului, cu ventilatia la maximum – disconfort cauzat atat de curentul de aer cat si de dezghetarea manuala a parbrizului. Singurul dezavantaj ar fi faptul ca parbrizul nu mai este perfect transparent ci se pot vedea rezistentele prin el. In ceea ce priveste costul, spre exemplu in cazul unui Ford Focus un Pachet Iarna care include scaune incalzite, parbriz incalzit cu sistem de spalare cu apa incalzita costa 300 de euro.

O alta solutie este cea a rezistentelor amplasate in dreptul stergatoarelor de pabriz utilizata de catre Subaru, aceasta avand avantajul ca mentine stergatoarele uscate si fara gheata fara a afecta in vreun fel vizibilitatea.

Scaunele incalzite sunt printre cele mai raspandite echipamente de iarna, foarte utile mai ales in cazul masinilor cu motoare diesel, care se incalzesc mai greu decat cele pe benzina.

O solutie tot mai des intalnita este cea a pornirii motorului prin telecomanda, sau mai nou prin intermediul smartphoneului. Astfel soferul poate porni motorul si sa astepte dezghetarea masinii din casa, fara a mai fi nevoit sa stea in masina in aceasta perioada. Principalele dezavantaje ale unui astfel de sistem sunt pretul de aproape 2.000 de lei dar si faptul ca daca automobilul este furat, hotului nu i se mai poate opri motorul.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...