Noutati auto

Cum se calculeaza noua taxa auto. VEZI aici formula

Revista Capital a publicat formulele de calcul ale noii taxe de poluare. In curand vor aparea si calculatoare online ale acesteia.

Guvernul a aprobat reducerea taxei auto cu pana la 25% si a decis sa returneze banii celor care au platit prea mult pentru inscrierea unei masini dupa 1 iulie 2008. 56.000 de proprietari vor primi o parte din bani

Desi Executivul a decis sa reduca taxa auto cu pana la 25%, aceasta nu se aplica pe principiul poluatorul plateste. Astfel, noua regula ii obliga pe cei care cumpara o masina pentru care nu a fost platita taxa de prima inmatriculare, inainte de 2007, sa o achite. In aceasta categorie mai intra si cel care isi ia o masina noua.

Suma de plata reprezentand taxa se calculeaza pe baza elementelor prevazute in anexele nr. 1 – 5, dupa cum urmeaza:

a) pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6:

    1. pentru autovehiculele carora le corespund normele de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) si a taxei pentru emisiile poluante exprimate in euro/1 gram CO2, prevazute in anexa nr. 1, si a normei de poluare si a taxei pentru emisiile poluante exprimate in euro/1 cmc, prevazute in anexa nr. 2, si a cotei de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4, dupa formula:

    Suma de plata = [(A x B x 30%) + (C x D x 70%)] x (100 – E)%,  unde:

    A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km;

    B = taxa pentru emisiile poluante, exprimata in euro/1 gram CO2, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 1;

    C = cilindree (capacitatea cilindrica);

    D = taxa pentru emisiile poluante pe cilindree, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 2;

    E = cota de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4;

 2. pentru autovehiculele carora le corespunde norma de poluare Euro 6 taxa se va determina pe baza formulei prevazute la pct. 1, odata cu intrarea in vigoare a normei Euro 6 pentru inmatricularea, vanzarea si introducerea in circulatie a vehiculelor noi, conform Regulamentului CE nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor in ceea ce priveste emisiile provenind de la vehiculele usoare pentru pasageri si de la vehiculele usoare comerciale (Euro 5 si Euro 6) si privind accesul la informatiile referitoare la repararea si intretinerea vehiculelor;

b) pentru autovehiculele din categoria M1, carora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de CO2, dupa formula:

    Suma de plata = C x D x (100 – E),

                                  ———————–

                                             100

    unde:

    C = cilindree (capacitatea cilindrica);

    D = taxa pentru emisiile poluante pe cilindree, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 2;

    E = cota de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4;

c) formula prevazuta la lit. b) se aplica si pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu detin omologare europeana de tip si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de CO2;

d) formula prevazuta la lit. b) se aplica si pentru autovehiculele din categoriile M2, M3, N1, N2 si N3, pentru care taxa pentru emisiile poluante pe cilindree este prevazuta in coloana nr. 2 din anexa nr. 3.

(2) Norma de poluare Euro si valoarea emisiei de CO2, la care se face referire la alin. (1), sunt cele mentionate de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman” in cartea de identitate a vehiculului, in conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a prezentei legi. Pentru autovehiculele care nu detin omologare europeana de tip a intregului vehicul, aceste elemente se determina in conformitate cu reglementarile in vigoare.

(3) Cota de reducere, prevazuta in anexa nr. 4, este stabilita in functie de vechimea autovehiculului.

(4) Cu ocazia calculului taxei pot fi acordate reduceri suplimentare fata de cota de reducere prevazuta in anexa nr. 4, in functie de abaterile de la situatia standard a elementului/elementelor care a/au stat la baza stabilirii cotei fixe, daca persoana care solicita inmatricularea sau, dupa caz, prima transcriere a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat declara pe propria raspundere ca rulajul mediu anual real al autovehiculului in cauza este mai mare decat rulajul mediu anual considerat standard pentru categoria respectiva de autovehicule, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi. In acest caz, calculul taxei se face pe baza cotei de reducere rezultate din cota prevazuta in anexa nr. 4, majorata cu reducerea suplimentara prevazuta in anexa nr. 5. Atunci cand noua cota de reducere este mai mare de 90%, se aplica cota de reducere de 90%.                       

(5) Suma reprezentand taxa ce urmeaza a fi platita, calculata potrivit prevederilor alin.(1), poate fi ajustata si atunci cand persoana care solicita inmatricularea sau, dupa caz, prima transcriere a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman”, ca deprecierea autovehiculului rulat este mai mare, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

(6) Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatricularii a acestuia.

(7) Atunci cand persoana care solicita inmatricularea sau prima transcriere a dreptului de proprietate asupra autovehiculului nu poate face dovada datei inmatricularii autovehiculului, taxa se calculeaza in functie de anul fabricatiei.

De aici puteti descarca legea si anexele cu parametrii cu care se calculeaza taxa.

Sursa: Capital.ro.

S-ar putea să-ți placă și...