Soferii care vor face accident si nu au masina echipata cu anvelope de iarna risca sa nu primeasca niciun leu de la asigurator chiar daca au polite Casco. 30% este nivelul fransizei pe care o vor aplica, probabil, companiile soferilor care au provocat daune fara a avea cauciucuri de iarna, ne informeaza revista Capital.

Soferii care vor circula fara anvelope de iarna pe drumuri inzapezite risca sa plateasca mult mai mult decat o amenda. Nicio lege din Romania nu obliga companiile de asigurari sa despagubeasca integral un client care a suferit o dauna, in conditiile in care a incalcat legea. Cum neutilizarea anvelopelor de iarna pe drumuri inzapezite constituie, de la 1 noiembrie, o contraventie, companiile de asigurari au posibilitatea de a trata diferit clientii care nu au pneuri adecvate conditiilor meteo. O pot face insa doar in cazul asigurarilor CASCO, nu si in cazul celor de tip RCA, acolo unde pagubita este o terta persoana. Potrivit unor surse, situatia s-ar putea schimba insa chiar si in cazul politelor RCA.

„In principiu, asiguratorii CASCO ar trebui sa despagubeasca integral clientii, indife­rent daca acestia au sau nu anvelope de iarna. Totusi, in cazul in care contractul contine excluderi explicite, si inteleg ca sunt unele companii care au asemenea clau­ze, asiguratorii au dreptul legal de a refuza, integral sau partial, plata, daca autovehiculul asigurat nu a fost echipat corespunzator. Pana la urma vorbim despre o asigurare facultativa. Excluderea trebuie insa inclusa in contractul de asigurare“, explica pentru Capital Sorin Greceanu, directorul general al Fondului pentru Protectia Victimelor Strazii.

In Germania nu primesti niciun euro. Schimbarile au inceput si la noi

Mai multe companii de asigurari din Romania intentioneaza sa introduca in contractele de asigurare Casco clauze explicite care sa excluda, partial sau integral, de la plata despagubirilor clientii care nu au autovehiculul echipat corespunzator. Singura care a trecut la fapte pana acum este Generali, companie recunoscuta pentru calitatea serviciilor pe care le ofera clientilor pe segmentul auto, dar si unul dintre primii trei jucatori pe piata de profil. „Generali Asigurari aplica o franciza de 30% din valoarea pagubei pentru daunele survenite in timp ce masina era condusa pe drumurile publice in perioada 1 noiembrie-28/29 februarie fara ca aceasta sa fie dotata cu anvelope de iarna, in masura in care aceste fapte constituie contraventii potrivit reglementarilor privind circulatia rutiera“, arata Madalin Rosu, seful serviciului daune al Generali. Cu alte cuvinte, clientul va achita din propriul sau buzunar orice dauna mai mica sau egala cu 30% din valoarea asigurata. Mentionam ca majoritatea daunelor pe CASCO nu depasesc 10%-15% din valoarea asigurata.

Potrivit informatiilor Capital, in cel mai scurt tip vor face modificari asemanatoare si alte companii de top din Romania. Schimbarile ar putea merge chiar mai departe, in zona asigurarilor RCA. Astfel, contractele ar putea include dreptul asiguratorului de a se indrepta impotriva clientului detinator de polita RCA pentru a-si recupera dauna platita tertului pagubit. Aceasta varianta este totusi mai putin plauzibila. „In cazul politelor RCA, situatia este total diferita. In primul rand, vorbim despre o asigurare obligatorie, nu despre una facultativa. In al doilea rand, asiguratorul nu plateste catre detinatorul politei, ci catre un tert pagubit. In al treilea rand, singurele situatii legale in care asiguratorul se poate indrepta catre propriul sau client pentru a recupera daunele platite catre terti sunt acelea in care clientul comite o infractiune, or lipsa anvelopelor de iarna este  o simpla  contraventie. In cazul RCA este exclusa, deci, posibilitatea refuzului la plata“, explica  Sorin Greceanu. Trecand la aplicarea unor tratamente diferentiate, companiile din Romania ar face o miscare absolut naturala, daca ne uitam le ce se intampla in alte tari, unde cauciucurile de iarna sunt obligatorii. In Germania, de exemplu, nici nu se pune problema ca soferul sa fie despagubit, macar partial, daca nu respecta legislatia. La fel in Austria, Letonia sau Suedia.

Sanctiuni doar pe zapada

Orice decizie ar lua companiile de asigurari este important ca, in situatia in care accidentul nu a fost provocat intr-o zona cu carosabil inzapezit, clientul nu poate fi sanctionat. Potrivit legii,  soferii care nu circula pe portiuni de drumuri cu zapada, polei sau gheata nu risca sanctiuni daca nu au cauciucuri de iarna. De asemenea, in legislatie nu este prevazut un termen-limita pana la care este valabila obligativitatea dotarii masinilor cu cauciucuri de iarna.

30% este nivelul francizei pe care o vor aplica, probabil, companiile soferilor care au provocat daune fara a avea cauciucuri de iarna.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...