Dacia Hamster - aprimul hibrid romanesc
Dacia Hamster - aprimul hibrid romanesc

Un proiect al Universitatii din Pitesti a scos la iveala primul hibrid romanesc. Dacia Hamster, despre care am mai scris cand a fost initiat, este un hibrid diesel-electric bazat pe Sandero Stepway.

Un grup de studenti coordonati de profesorul Dan Marinescu de la Universitatea din Pitesti au oferit o surpriza de proportii in ultima zi a Congresului auto CAR 2011. Studentii Centrului de Cercetare Universitara Ingineria Automobilului au realizat primul hibrid romanesc: Dacia Hamster Hybrid-Electricway 4WD.

Vorbim despre un model 4×4 construit pe baza unui Sandero Stepway care beneficiaza de un tren de rulare hibrid format dintr-un motor diesel si unul electric. Motorul electric amplasat in mod traditional sub capota furnizeaza putere catre rotile din fata, in timp ce propulsorul electric amplasat pe spate genereaza putere catre puntea posterioara.

Sistemul de propulsie a fost creat de unitatea Sisteme de Propulsie Alternativa si Energii Regenerative din cadrul Universitatii din Pitesti. Primul hibrid realizat in Romania dispune de o putere combinata de 150 de cai si un regim de rulare mixt. Hibridul diesel-hibrid de tipul plug-in se bazeaza pe sistemul de propulsie EcoMatic Hybrid.

Studentii din Pitesti au creat un simplu prototip care nu are sanse sa devina realitate chiar daca a fost finalizat cu sprijinul Renault-Dacia. Oficialii Dacia au mentionat de mai multe ori ca in viitorul apropiat nu vom vedea un model Dacia hibrid sau electric, deoarece in Romania nu exista inca o piata pentru asa ceva. Studentii de la Pitesti au prezentat pe langa prototipul Dacia Hamster si un studiu prevazut cu panouri solare care se alimenteaza de la lumina naturala.

Sursa: Voom.Ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...