Cei care au facut simulari pentru taxa auto au putut observa ca pentru masinile mai noi, nivelul taxei este mai mare decat pentru cele mai vechi pentru criterii de norma de poluare, cantitate de noxe si capacitate cilindrica identice.

Astfel, pentru o masina veche de 5 ani cu o capacitate de 1,6 litri, cu o norma Euro 4 si 169 de grame de CO2/km, taxa auto este de 655 de euro. Pentru o masina cu o vechime de 6-9 luni si aceleasi caracteristici, taxa auto este de 950 de euro.

Potrivit presedintelui Administratiei pentru Mediu, Gheorghe Popescu, taxa pentru masinile noi sau care circula de putin timp pe strazi este mai mare decat cea perceputa in cazul autoturismelor inmatriculate in urma cu 5-6 ani, pentru ca se aplica principiul “poluatorul plateste”, regula impusa de Comisia Europeana.

“Pana acum ceva timp, se aplica regula “taxa mare pentru masinile vechi” pentru ca acestea poluau mult mai mult. Acum taxa trebuie sa fie in concordanta cu valoarea reziduala a masinii. Si, avand in vedere ca masinile noi vor circula mai mult decat cele care au deja 10 ani, taxa auto este mai mare pentru cele mai noi, pentru ca acestea vor circula mai mult timp pe strazi”, a spus Popescu.

Potrivit normelor de aplicare a legii taxei auto, in momentul in care un proprietar scoate din circulatie un autoturism pentru care s-a achitat taxa auto, acesta poate cere restituirea unei sume echivalente cu valoarea reziduala a masinii.

Parcul auto din Romania avea la inceputul anului 2011, conform ultimelor date disponibile, nu mai putin de 4,3 milioane de autoturisme. Dintre aceste, aproximativ 1,2 milioane au fost inmatriculate de la 1 ianuarie 2007. Restul, 3 milioane de autoturisme nu mai pot fi vandute incepand de astazi decat insotite de noua taxa auto, care a intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute.

734.000 de autoturisme mai vechi de 20 de ani!

Conform datelor privind parcul auto din Romania, la inceputul lui 2011 la noi in tara eerau inmatriculate peste un milion de autoturisme cu o vechime intre 6 si 10 ani, aproximativ 720.000 de autoturisme cu vechimea cuprinsa intre 11 si 15 ani, aproape 400.000 de autoturisme cu vechimea intre 16 si 20 de ani.

De asemenea, raportul inmatricularilor arata ca in ianuarie 2011, existau in Romania 734.000 de autoturisme mai vechi de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...