Vanzarile de autoturisme au inregistrat in luna ianuarie a acestui an o scadere de 21% fata de perioada similara a anului trecut, la un nivel de aproape 3.500 de autoturisme, conform statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Scaderea vine in contextul in care in luna ianuarie a anului trecut programul “Rabla” 2010 era inca functional, in timp ce anul acesta nu mai era in vigoare un program de casare.

La nivelul intregii piete declinul vanzarilor de autovehicule a fost mai accentuat, de 23,3%, la putin peste 4.200 de unitati in contextul in care vanzarile de vehicule comerciale au scazut cu 32% la nivelul lunii ianuarie, de la peste 1.000 de vehicule anul trecut, la aproape 700 luna trecuta. Astfel, protestele si situatia politica din prima luna a anului nu au afectat la fel de mult precum lipsa unui program “Rabla”, potrivit jucatorilor din piata.

In topul celor mai vandute autoturisme Dacia se claseaza pe prima pozitie, cu 887 unitati vandute (25% din total), urmata de Volkswagen (478 unitati), Skoda (325 unitati), Ford (222 unitati) si Renault (217 unitati).

In functie de modele, Dacia Logan ramane cel mai vandut, urmat de Duster, Skoda Octavia, Volkswagen Golf si Logan MCV.

Productia de vehicule a inregistrat o crestere de 4,6%, la 25.928 unitati, in crestere cu 4,4% la autoturisme (24.747 unitati) si o crestere de 9,1% la vehiculele comerciale, acestea din urma pe un volum total de 1.181 unitati.

Avand in vedere cererea scazuta de pe piata locala in prima luna a anului, peste 99% din productie a fost exportata.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...