Ford a contractat un zbor charter saptamanal pe aeroportul din Craiova, timp de opt luni, pentru a transporta 150 de ingineri germani si britanici care vor asista inceperea productiei modelului B-Max in Romania si a motorului EcoBoost.
Aeronava, un Boeing 737, va opera incepand de luni doua zboruri saptamanale, luni pe relatia Londra – Köln – Craiova si vineri cursa Craiova – Köln – Londra, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate companiei americane.
Reprezentantii Ford Romania au confirmat informatia.
“Ford Romania confirma ca, incepand de saptamana viitoare, un zbor de tip charter va transporta saptamanal la/de la Craiova ingineri de la centrele Ford din Germania si Marea Britanie. Obiectivul acestora este de a sprijini lansarea productiei noului B-Max, precum si a motorului de 1 litru EcoBoost la fabrica Ford de la Craiova”, au spus reprezentantii companiei.
La randul lor, reprezentantii aeroportului din Craiova au apreciat ca, odata cu inceperea productiei la uzina Ford, numarul pasagerilor pe segmentul business se va dubla.
Conceptul modelului B-Max a fost prezentat in luna martie a anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, iar in iunie Ford a inceput sa fabrice la Craiova primele prototipuri. Productia de serie va incepe in prima jumatate a acestui an.
De asemenea, la inceputul acestui an, la Craiova va intra in fabricatie si cel mai mic motor construit pana acum de Ford – EcoBoost de 1 litru.
Din aprilie 2010, cand au iesit pe portile uzinei din Craiova primele masini produse de Ford in Romania, si pana in luna octombrie a anului trecut au fost asamblate 17.105 autoutilitare Transit Connect.
In toamna anului trecut, productia utilitarei a fost mutata la fabrica Ford din Valencia, pentru a face loc noului B-Max si unui al doilea model de clasa B, care va intra in productie cel mai probabil din 2013.
Ford a cerut Guvernului, in 2010, prelungirea cu un an a termenelor contractuale privind investitiile si parametrii de productie care trebuiau atinsi la Automobile Craiova pana in septembrie 2011, invocand criza financiara.
Ford a fost, la mijlocul lui decembrie trecut, tinta criticilor presedintelui Traian Basescu care a reprosat mai multor companii ca nu-si respecta promisiunile de afaceri.
Potrivit presedintelui, competitivitatea unei tari nu este data doar de Guvern si administratie, sectorul privat facand, de asemenea, parte din indicatorii de competitivitate.
“Sectorul privat este parte a indicatorilor de competitivitate pentru o tara. Vezi Nokia. Vezi Ford care s-a angajat sa produca 300.000 de automobile si produce 20.000 de remorci sau minivan-uri. Vezi marile firme de consultanta, nume mari, care, in buna intelegere cu constructorul, vin si dau ministerului facturi cu 50% mai mari. Chestiunea competitivitatii tine de doua parti. Si coruptia tine de doua parti.”
Basescu a dat atunci si un exemplu pozitiv, anume investitia Renault (el a mers, de altfel, saptamana trecuta la Centrul de Design al Renault din centrul Capitalei unde a vazut modelul Logan 2), caracterizand-o ca fiind “una dintre cele mai stabile investitii straine facute in Romania” si “una dintre cele mai spectaculoase investitii care puteau fi facute”.
Ford s-a angajat prin contractul de privatizare semnat in septembrie 2007 sa produca 250.000 de masini la Craiova in 2011, un obiectiv imposibil avand in vedere ca, in primele zece luni ale anului trecut, fusesera fabricate numai 7.547 de masini.
Potrivit contractului initial semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Ford Romania trebuia sa ajunga intr-un interval de patru ani, pana in septembrie 2011, la un volum de productie de peste 250.000 unitati, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova.
Sursa: Ziarul Financiar