Taxa de prima inmatriculare ar putea fi redusa cu 20-30%, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Guvernul va lua decizia in sedinta de saptamana viitoare.

”Saptamana viitoare vom finaliza legea privind modificarea Ordonantei conform deciziei Curtii europene de Justitie. Propunerea mea este de a se introduce o reducere a taxei cu 20-30%, pentru ca e un supliment pentru masinile care sunt mai vechi si care trebuie sa plateasca si nu putem face distinctie intre cei care platesc acum si acele masini care intra acum dupa o prima vanzare.

Romania nu poate sa-si permita in momentul de fata ca fiecare cetatean sa plateasca o taxa de poluare, ci am focusat si am decis bine in ultimii ani si platesc aceia care totusi pot sa-si permita sa-si ia o masina noua si platesc o anumita taxa. Probabil in timp vom ajunge eventual si la alta schema, pentru ca difera in UE. Sunt unele tari care aplica o taxare la toate masinile, altele aplica o taxa la prima inmatriculare, altele aplica o taxa foarte mare si la masinile noi”, a spus Borbely.

El a mentionat astfel si extinderea platii acestei taxe si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare a acestora, aceasta modificare fiind determinata de decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

”Legea privind modificarea unor prevederi din Ordonanta care se refera strict la decizia Curtii Europene, care are in vedere acele masini care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, deci probabil acele masini, la prima vanzare, vor trebui sa plateasca taxa de prima inmatriculare”, a explicat Borbely.

El a precizat ca vor trebui in continuare respectate doua principii, cel privind faptul ca poluatorul trebuie sa plateasca si cel potrivit caruia banii colectati trebuie sa mearga spre proiectele verzi. ”Banii trebuie sa se duca spre investitiile verzi, spre proiectele care reduc poluarea”, a precizat ministrul Mediului.

Sursa Capital.ro

Referitor la afirmatia ministrului din ultimul paragraf, oara Programul Rabla intra in categoria proiectelor verzi care reduc poluarea? Sa nu uitam ca acest proiect este finantat in mare parte din taxele incasate de la cei care inmatriculeaza masini second-hand importate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...