In urma crizei politice din Egipt, care a degenerat in miscari de strada violente soldate cu peste 150 de persoane decedate, marii producatori de autoturisme au decis sa inchida fabricile din aceasta tara. In aceasta situatie se afla General Motors, Mercedes, Nissan si BMW. Alte companii, printre care si Volkswagen, au oprit livrarile de automobile noi catre Egipt deoarece se tem ca masinile nu vor ajunge la destinatie.

Purtatorul de cuvant al General Motors, Johan Willems, a declarat pentru Autonews Europe: “Toti angajatii nostri din Egipt si fabrica sunt in siguranta. Echipa noastra din Cairo monitorizeaza situatia si va decide reinceperea operatiunilor, cand situatia o va permite”. Tot din motive de siguranta, BMW si Mercedes au preferat sa repatrieze toti angajatii straini, impreuna cu familiile acestora.

Situatia din Egipt, privind importurile de masini, este oarecum similara cu cea din Tunisia. In urma cu o saptamana, producatori de autoturisme ca Audi, Kia, Fiat, Ford, Porsche (si altii) au intrerupt livrarile de masini noi catre aceasta tara deoarece, toti importatorii si dealerii apartineau rudelor fostului presedinte Zein al-Abidine Ben Ali. Mai mult decat atat, masinile produse de firmele anterior mentionate au fost vandalizate cu predilectie de catre protestatari.

Ca fapt divers, marii producatori auto prefera sa asambleze masini in Egipt deoarece taxele vamale pentru importuri de automobile noi sunt de aproximativ 100%, mana de lucru este foarte ieftina si piata de desfacere locala este destul de mare (Egiptul are aproximativ 85 milioane locuitori insa majoritatea traiesc sub limita saraciei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...