Guvernul Romaniei a elaborat o ordonanta de urgenta care aduce modificari importanta pentru asigurarile de raspundere civila auto. Momentan proiectul de OUG este supus dezbaterii publice si a fost elaborat in urma colaborarii cu asociatiile de transportatori si companiile de asigurari.

lege rca 2016

Modificarile propuse nu sunt foarte multe insa sunt importante prin impactul pozitiv pe care il vor avea in special asupra asiguratilor. Poate cea mai benefica schimbare pentru beneficiarii politelor RCA este introducerea compensarii directe intre asiguratori. Astfel victima unui accident rutier va putea sa fie despagubita de propriul asigurator iar acesta din urma isi va recupera banii de la firma asiguratoare a celui care a provocat evenimentul rutier. In acest mod majoritatea litigiilor de despagubire vor aparea intre firmele de asigurari.

Compensarea directa va putea aduce modificari semnificative cotelor de piata pe care le detin asiguratorii in prezent. Daca pana acum principalul criteriu de alegere a unei asigurari RCA era pretul, dupa intrarea in vigoare a proiectului de OUG este foarte posibil sa se schimbe comportamentul cumparatorilor de polite. In timp soferii se vor orienta catre asiguratorii seriosi care vor rezolva daunele cat mai obiectiv si repede.

Daca pana in prezent accidentele trebuiau declarate in termen de 48 de ore, noul act normativ prevede ca notificarea asiguratorului se poate face in termen de 5 zile de la producerea evenimentului rutier.

O alta noutate semnificativa mai ales pentru cei care nu circula mult este posibilitatea incheierii asigurarii RCA pe perioade de la una la douasprezece luni. De asemenea, asiguratul poate solicita intreruperea asigurarii pe perioada cat autovehiculul nu poate circula din motive obiective.

La propunerea asociatiilor transportatorilor, noua lege a asigurarilor RCA prevede ca asiguratorii sunt obligati sa prezinte cumparatorilor modul de calcul al politelor. De asemenea se precizeaza si ca in calculul valorii unei polite se va tine cont si de daunele platite de asigurator catre asigurat in ultimii cinci ani.

Un alt aspect ce va fi in beneficiul asiguratilor este faptul ca asiguratorii trebuie sa precizeze clar care sunt documentele necesare pentru solutionarea dosarului de dauna. De asemenea, valoarea daunei trebuie platita de asigurator in maximul 30 de zile de la data depunerii cererii de despagubire dar nu mai mult de la data avizarii daunei. In cazul nerespectarii termenului de plata, asiguratorii vor fi obligati sa plateasca penalitati de 0,2% pe zi pentru sumele care nu au fost achitate la timp.

Accesand link-ul acesta puteti citi integral textul proiectului de ordonanta de urgenta propus dezbaterii publice de catre Guvern pe tema legii RCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...