OMV Petrom (SNP) a inregistrat in perioada ianuarie – martie un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), in crestere cu 65% fata de acelasi interval din anul precedent, si vanzari in urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

“In primul trimestru, pretul majorat al titeiului si aprecierea dolarului fata de leu au favorizat rezultatele segmentului E&P (Explorare si Productie, n.r), dar, in acelasi timp, au influentat negativ marjele si volumele din activitatea de R&M (Rafinare si Marketing). Pe parcursul trimestrului am inregistrat un progres considerabil in cadrul proiectelor cheie de investitii si am continuat sa ne consolidam performanta operationala, datorita masurilor de management strict al costurilor (…) Conditiile meteo extreme din primele doua luni au cauzat unele intreruperi de ordin tehnic, ce
au afectat, intr-o oarecare masura, nivelul productiei din E&P si au influentat negativ vanzarile din marketing. Cu toate acestea, iarna severa a determinat cresterea volumului vanzarilor de gaze si, in plus, am inregistrat marje imbunatatite, in special la gazele extrase din depozite” a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele trei luni cu 51%, la 1,79 miliarde lei (411 milioane euro), de la 1,19 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Pretul mediu al titeiului Ural a crescut cu 14% fata de nivelul din primele trei luni din 2011, la 117,49 dolari /baril.

Pretul mediu realizat la titei la nivel de grup a crescut cu numai 9%, la 98,33 dolari /baril, reflectand valoarea mai mare a pierderilor din instrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului. Acestea au avut un impact negativ de 159 milioane lei asupra EBIT-ului, comparativ cu rezultatul negativ de 56 milioane lei inregistrat in primul trimestru din anul precedent.

Pentru acest an, Petrom a angajat instrumente swap de acoperire a riscului privind pretul titeiului, ce asigura, pentru 30.000 barili/zi, un nivel al pretului Brent de 101 dolari/baril.
Investitiile din perioada ianuarie-martie au cumulat 1,14 miliarde lei (263 milioane euro), valoare cu 81% mai mare fata de nivelul raportat din intervalul similar al anului trecut, de 633 milioane lei.

La finalul lunii martie, datoriile nete ale grupului insumau 1,3 miliarde lei, fiind cu 44% mai reduse fata de cele inregistrate in primul trimestru din 2011, de 2,34 miliarde lei.

Pentru segementul E&P, EBIT excluzand elementele speciale a crescut cu 35%, la 1,7 miliarde lei, datorita cresterii semnificative a pretului la tittei, a efectului favorabil al ratei de schimb (aprecierea dolarului fata de leu), a scaderii cheltuielilor cu explorarea si a reducerii costurilor de productie, efecte partial contrabalansate de valoarea mai mare a pierderilor din instrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului.

Productia de hidrocarburi a grupului OMV Petrom a ramas constanta in primele trei luni, la 16,71 milioane barili echivalent petrol (bep).

Compania a extras 8,17 milioane barili de petrol si condensat, cu 1% mai putin fata de nivelul de 8,27 milioane barili in perioada precedenta. Productia de gaze naturale a stagnat la 1,31 miliarde metri cubi.

In Romania, OMV Petrom a produs 7,22 milioane barili de titei, in scadere cu 1,6%, din cauza conditiilor meteo “severe” din primele luni ale anului.

In perioada analizata OMV Petrom a obtinut, la nivel de grup, un cost de productie de 15,37 dolari/bep, cu 8% mai mic fata de 16,66 dolari in primul trimestru din 2011.

In Romania, costurile de productie au scazut cu 8%, la 14,92 dolari/bep, ca urmare a aprecierii dolarului fata de leu si a managementului costurilor. Exprimate in lei, costurile de productie in Romania au fost de 49,54 lei/bep, cu 1% mai mici fata de 50,28 lei/bep in primul trimestru al anului trecut.

Pentru activitatea de Rafinare si Marketing (R&M), Petrom a inregistrat un EBIT de 86 milioane lei, dupa pierderi de 53 milioane lei in primele trei luni din anul trecut, ca urmare a cresterii pretului la titei si la produsele petroliere, care au generat efecte pozitive din detinerea stocurilor (CCA).

Vanzarile consolidate de gaze au crescut in primul trimestru cu 5%, de la 1,54 miliarde metri cubi la 1,61 miliarde metri cubi. Totodata, consumul de gaze a scazut in Romania cu 2%, potrivit companiei.

Grupul Petrom a vandut in primele trei luni 1,14 milioane tone de produse rafinare, cu 2% mai putin comparativ cu 1,16 milioane tone in perioada similara a anului 2011, din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

La sfarsitul primului trimestru grupul Petrom avea 792 de benzinarii, fata de 794 in primele trei luni ale anului trecut.

In activitatea de Gaze si Energie (G&E), valoarea EBIT-ului excluzand elementele speciale, a crescut de patru ori, la 136 milioane lei, datorita marjelor mai mari la gazele extrase din depozite, contractelor mai bune la vanzarile de gaze domestice si volumelor mai mari de gaze vandute.

Petrom estimeaza ca pretul mediu anual al titeiului Brent in 2012 se va mentine peste valoarea de 100 dolari/baril si ca diferentialul Brent-Urals va continua sa fie redus.

“In ceea ce priveste piata gazelor si a electricitatii, Romania trebuie sa implementeze in legislatia sa cel de-al treilea pachet energetic al UE (separarea activitatilor), care prevede liberalizarea gradualã a pietelor de energie. Marjele din activitatea de rafinare, desi preconizam ca se vor imbunatati, comparativ cu valorile scazute din primul trimestru, vor ramane sub presiune. Ne asteptam ca marjele si volumele in activitatea de marketing sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei si a mediului economic instabil in regiunea in care ne desfasuram activitatea”, se mentioneaza in raportul Petrom.

Surza: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...