Traim intr-o tara in care anotimpurile sunt bine definite, iar fiecare vine cu caracteristi proprii in ceea ce priveste temperatura atmosferica si conditiile de vreme iar in calitate de soferi suntem afectati deoarece trebuie sa ne adaptam nu numai stilul de condus dar mai ales masina pentru a conduce in siguranta. Atentia sporita si adaptarea vitezei constituie un factor greu de cuantificat si imposibil de adatat in toate conditiile de vreme astfel echiparea corespunzatoare a masinii devine o necessitate dar si una din principalele metode de a preveni incidente nefericite in trafic.
Desigur echiparea corespunzatoare a masinii presupune cheltuieli si investitii continue lucru pe care nu toata lumea il poate face, astfel unii soferi au hotarat sa nu se mai intoarca la cauciucurile de vara ci sa continue sa le foloseasca pe cele de iarna anticipand o reducere de costuri pe vulcanizare si dar si pe anvelope.
In primul rand trebuie sa stim ca intre anvelopele de vara si cele de iarna exista mari diferente de compozitie ale cauciucurilor. Odata ce temperaturile sunt in mod constant peste 7 grade, anvelopele de iarna, proiectate sa ramana moi in conditii de vreme rece incep sa-si piarda din proprietatile de aderenta. Asta inseamna ca aveti nevoie de mult mai mult distanta pentru a ajunge la o oprire completa spre deosebire de cauciucurile de vara sau chiar cauciucurile all-season. Cu cat temperatura va creste, cu atat mai rau va fi declinul aderentei, iar odata trecut pragul de 30 de grade va puteti astepta ca anvelopa sa capete o textura tare, iar in unele situatii chiar sa formeze galme.
Un alt aspect de luat in calcul este rezistenta la acvaplanare care este incontestabil mai mare la cauciucurile de vara decat la cele de iarna. Toate anvelopele sunt echipate cu canale pe banda de rulare dar acestea in functie de directie (orizontal sau vertical) sau adancime fac posibile diferite functii. Astfel veti remarca ca anvelopele de vara au in mare parte canale verticale putin adanci care favorizeaza evacuarea apei si maximizarea suprafetei de contact a cauciucului cu drumul reducand considerabil acvaplanarea. In cazul cauciucurilor de iarna aceste canale sunt mai adanci si pot fi si orizontale aceastea favorizand o aderenta crescuta pe suprafete acoperite de gheata si zapada.
Nu in ultimul rand trebuie sa discutam despre degradarea anvelopei. Utilizarea in conditii atmosferice nespecifice a anvelopelor vor duce fara putinta de tagada la deteriorarea prematatura a acestora. Este o alegere periculoasa a caror avantaje financiare vor fi umbrite de o performanta redusa a masinii, dar si de faptul ca veti fi nevoit sa schimbati anvelopele mult mai des.
Indiferent de optiune, magazinul on-line AVELOPEX.RO va prezinta o varietate de cauciucuri, unde sigur veti gasi ce vi se potriveste nu numai masinii dar si stilului dumneavostra de condus. Anvelopele de la cei mai inovativi si cunoscuti producatori isi asteapta proprietarul, iar orice cauciuc cumparat vine cu o garantie de 2 ani.