CSA a luat primele masuri pentru a descuraja, macar indirect, vanzarile de polite RCA la “pret de dumping”. De anul viitor, anumite companii va trebui sa-si schimbe radical politica, informeaza Capital.

Noua conducere a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si-a inceput activitatea in forta, marcand o schimbare clara de directie fata de politica mai degraba discreta  dusa de fosta conducere. Cele mai importante masuri luate pana acum vizeaza chiar una dintre marile probleme ale pietei de asigurari care, desi a fost adusa in discutie de mai multe ori, nu a fost rezolvata in niciun fel.

Este vorba despre preturile de dumping practicate de unele companii pe segmentul auto, dar si de precaritatea serviciilor oferite clientilor de companiile in speta. Noile reglementari ale CSA vin sa sanctioneze astfel de atitudini si, in plus, adapteaza legislatia locala la prevederile europene in ceea ce priveste valorile maxime ale despagubirilor pen­tru pagube materiale, vatamari corpo­rale sau decese. Service-urile, unele aflate in pragul fali­mentului din cauza intarzierilor cu care unii asiguratori platesc daunele, au mult de castigat.

Companiile isi vor mai putea permite intarzieri mari doar cu riscul de a plati amenzi usturatoare. Noile norme anunta ca fiecare zi de intarziere fata de conditiile stipulate in contractul de asigurare va fi penalizata cu 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite. In ceea ce priveste valoarea despagubirilor, acestea urca pana la maximum un milion de euro pe partea de pagube materiale si pana la cinci milioane de euro pentru vatamari corporale si decese. Desi vor creste calitatea serviciilor oferite, aceste masuri vor duce si la scumpirea primei anuale pentru polite RCA, mai ales ca, in ciuda cresterii daunelor platite si a scaderii incasarilor, unele companii au preferat sa reduca an de an aceste preturi, punand in pericol chiar stabilitatea pietei.

Paradox: preturile scad, desi ar trebui sa creasca

Valoarea primelor incasate a scazut constant in Romania ultimilor doi-trei ani. In acelasi timp insa, dauna medie, ca si rezervele pe care asiguratorii trebuie sa le constituie, a crescut substantial. Un dram de logica prudentiala spune ca, in aceste conditii, preturile politelor ar fi trebuit sa creasca. Cateva companii din Romania, nu intamplator si cele mai reclamate la CSA, dar si cele care intarzie cel mai mult cu platile catre service-uri, nu doar ca nu au crescut prima anuala, dar au scazut-o, inca substantial, in goana dupa clienti.

In Romania exista in continuare companii care practica preturi cu pana la 50% mai mici decat media pe sistem. Puse in fata noilor reglementari, aceste companii vor trebui, cel mai probabil, sa creasca si ele preturile pentru a nu risca chiar falimentul. Miscarile companiilor respective au influentat intreaga piata.

In primele noua luni ale acestui an, prima medie a scazut cu 24% pe total sistem, in timp ce dauna medie a urcat cu 8%. In acest moment, costul mediu anual al unei polite RCA este de 472 de lei, adica circa 120 de euro, in timp ce, potrivit estimarilor mai multor specialisti, el ar trebui sa fie de cel putin 150 de euro pentru a nu provoca pierderi companiilor, nu pentru a genera profit.

In acest moment, in Romania, cel mai ieftin RCA costa doar 83 de euro iar cel mai scump 300 de euro. Compania care ofera cel mai ieftin RCA (de doua ori mai ieftin decat ar justifica ratiunile economice) este si cea mai reclamata la CSA, potrivit ultimelor date furnizate de Comisie. In unele cazuri, intarzierile la plata ale acestei companii se numara in luni de zile.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...