Senatul Romaniei nu doarme dar adopta in liniste legi noi pentru cetatenii tarii, ceea ce nu este intotdeauna un lucru rau. Mai nou, senatorii au decis sa introduca un proiect de lege care prevede ca masinile parcate neregulamentar sa fie ridicate doar daca obstructioneaza traficul. Dupa principiul “una calda, alta rece”, o prevedere a acestui act normativ mentioneaza ca o masina parcata legal pe spatiul public si care stationeaza mai mult de 7 zile ar putea fi ridicata deoarece ocupa abuziv locul de parcare.
Senatul a adoptat tacit, marti, o initiativa legislativa care prevede ca vehiculele parcate neregulamentar sa fie ridicate si depozitate in locuri special amenajate doar daca reprezinta un obstacol pentru circulatie, optureaza traficul rutier sau accesul in institutiile publice.
Propunerea legislativa privind ridicarea si depozitarea vehiculelor stationate neregulamentar ii are ca initiatori pe senatorii PSD Laurentiu Coca, Alexandru Cordos, Dan Sova, pe senatorul independent Ion Toma, deputatii independenti Tudor Ciuhodaru si Oana Niculescu-Mizil, deputatii PSD Marian, Florentin Gust, Florin Luca, Claudiu Manda, Adrian Mocanu, Andrei Steriu si Costin Vasilica.
In proiect se arata ca ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate reprezinta o “masura exceptionala”, luata in cazul vehiculelor parcate intr-o asemenea maniera incât sa constituie un obstacol pentru circulatie, sa optureze traficul rutier sau accesul in institutiile publice.
Potrivit initiativei legislative, parcarea neregulantara in alta situatie ar urma sa se sanctioneze numai cu amenda.
In expunerea de motive, autorii proiectului arata ca ridicarea masinilor a devenit o reala problema la nivel national si ca zilnic sunt ridicate mii de masini pentru parcare neregulamentara, in conditiile in care nu exista suficiente locuri de parcare.
Initiatorii mai propun ca sumele incasate ca urmare a ridicarii si depozitarii vehiculelor sa constituie venituri la bugetele locale si sa fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare si pentru achizitionarea de utilaje speciale pentru pentru ridicarea si depozitarea vehiculelor parcate neregulamentar.
O alta prevedere stabileste ca solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport si depozitare de catre firme private este interzisa.
In propunerea legislativa se mai prevede ca, in cazul in care, desi parcat intr-un spatiu public amenajat, vehiculul stationeaza o perioada mai mare de 7 zile calendaristice, fara a fi miscat, acest spatiu sa fie considerat abuziv ocupat, vehiculul urmând a fi ridicat, transportat si depozitat.
Initiativa legislativa, care a fost adoptata de Senat in varianta propusa de initiatori, va fi transmisa Camerei Deputatilor, care este decizionala.
Surza: Ziarul Financiar