Constructorul auto francez Renault, proprietarul Dacia, si-a prezentat miercuri strategia industriala pentru urmatorii ani, anuntand ca intre 2010 si 2013 va investi 5,7 miliarde de euro in uzinele sale.

Grupul a precizat ca 60% din investitiile sale industriale se vor face in afara Frantei, in timp ce componenta alocata uzinelor franceze nu va depasi 40%.

Renault intentioneaza sa continue procesul de specializare a uzinelor sale din Europa occidentala pe productia de automobile cu valoare adaugata mare 9automobile elecrtrice si automobile din gama de varf) si sa creasca capacitatile internationale (in special in Brazilia, India si Rusia) pentru a raspunde la cresterea pietelor emergente.

‘Implantarea de uzine pe pietele emergente este esentiala pentru a contribui la cresterea lor puternica si a compensa pentru scaderea pietei europene’, a explicat grupul Renault intr-un comunicat.

In acest context, uzina de la Tanger (Maroc) va produce in special automobile low-cost incepand din 2012. O a doua linie de productie ar urma sa intre in serviciu anul urmator.

Uzina de la Novo Mesto (Slovenia) se va concentra pe productia de automobile mici destinate Europei: Twingo, Wind si Clio Campus. In plus, incepand din 2013 aceasta uzina va produce si versiunea cu patru locuri a modelului Smart a partenerului Daimler.

Franta, unde Renault are sapte facilitati de productie, va fi in centrul programului dezvoltare a automobilelor electrice. ‘80% din autovehiculele electrice vandute de Renault la nivel mondial in 2015 vor fi produse in Franta’, a dat asigurari grupul Renault. La productia de automobile electrice se vor adauga productia de baterii la uzina de la Flins si de motoare electrice la uzina de la Cléon, incepand din 2013.

Referitor la alte uzine din Franta, la uzina de la Sandouville va fi produsa o noua furgoneta incepand din 2013 iar modele din gama de varf (adica cele care vor inlocui Espace si Laguna) vor fi produse la uzina de la Douai incepand din 2014.

De asemenea, Renault a subliniat ca viitorul celor patru uzine din Spania (Valladolid, Valladolid Motores, Sevilia, Palencia) ‘este asigurat’.

Toate aceste ajustari ale procesului de productie se vor face ‘fara inchideri de uzine, fara planuri sociale si fara concedieri colective’, a subliniat directorul general de la Renault, Carlos Ghosn.

Renault urmeaza sa prezinte in detaliu noul sau plan strategic in data de 10 februarie.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...