Saab a anuntat ca modelul 9-3, ce va fi lansat in piata anul viitor, va veni cu o noutate absoluta pentru lumea auto: sistemul de operare de la Google, Android, va face parte din echiparea masinii suedeze. Sistemul de infotainment (informare si entertainment) va fi numit IQon si va  ingloba tot felul de aplicatii, printre care navigatie, audio player sau diagnosticare pentru masina.

IQon va beneficia si de un API (o platforma ce permite altor persoane sa scrie programe care sa extinda functionalitatile de baza), ce va permite dezvoltatorilor de aplicatii sa utilizeze cei peste 500 de senzori cu care va fi echipata masina. Cei de la Saab se bazeaza pe succesul avut de Android in randul dezvoltatorilor de aplicatii pentru mobile si spera ca imaginatia acestora va produce rezultate spectaculoase. De asemenea, se intentioneaza crearea unui IQonApp Store similar celor existente in prezent pentru Android si iPhone. Desigur, din ratiuni de securitate, programatorii nu vor avea acces la anumite functionalitati care sa permita utilizarea rau intentionata a aplicatiilor.

Sistemul IQon va avea un touchscreen capacitiv (probabil similar cu cel al telefonului Samsung Galaxy S) de 8 inch si va avea incorporat, intr-o prima faza, si un modem 3G. Ulterior este prevazut un upgrade pentru retele 4G si optiunea de control vocal al sistemului IQon.

Ideea utilizarii sistemului Android pe o masina este foarte interesanta si daca se va dovedi practica si fiabila, sigur va fi adoptata si de alti producatori. Ce-i drept, nu cred ca sunt prea multi oameni care au crezut ca Google se va implica si in industria auto. Daca ar fi sa judecam dupa succesul proiectelor in care a fost implicat Google, cred ca s-au creat premisele unui succes de proportii.

Mai jos aveti o prezentare video a sistemului  IQon, care a fost prezentat intr-o varianta nefunctionala inca pe conceptul PhoeniX, la salonul auto de la Geneva 2011.

1 comentariu

  1. super tare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...