Romanii care au masini cu numere de Bulgaria, radiate in tara vecina, vor fi tolerati sa circule doar 90 de zile pe an, dupa care vor fi obligati sa intre in legalitate si sa achite taxele. Propunerea Politiei Rutiere a fost acceptata de Guvern, astazi.

Masinile cu numere de Bulgaria pentru care nu se platesc taxe in Romania, dar nici in tara vecina, vor intra in legalitate in urma unei propuneri a politistilor de la Rutiera. Seful Directiei Rutiere din Politia Romana, comisarul sef Lucian Dinita, a declarat ca aceste masini inmatriculate in tara vecina ar putea circula in tara doar 90 de zile pe an.

Dupa votul Guvernului, soferii masinilor denumite de politisti “fantoma”, care nu figureaza nici in calculatoarele politistilor Bulgari, dar nici ale celor din Romania, vor fi nevoiti sa intre in legalitate.

Cum ajung in ilegalitate

“Am cautat solutii pentru masinile pentru care nu se platesc taxe nici la noi, nici in Bulgaria. Mai exact, pentru acelea care au fost luate din Bulgaria in urma unui act incheiat la notariat, dar nu de vanzare-cumparare, ci de imprumut, cu ajutorul caruia poate folosi masina”, a precizat, in urma cu cateva luni, pentru EVZ, comisarul-sef Dinita. El a mai explicat ca problema apare dupa ce proprietarul merge la autoritatile din tara vecina si face o cerere de radiere a acesteia, pentru a fi scutit de taxe. Dar nici soferul din Romania care foloseste masina in continuare nu le mai achita.

Pentru acestia s-a propus ca termenul limita in care sa foloseasca masina in Romania sa fie de 90 de zile, dupa care se confisca certificatul si placuta de inmatricularesi sa se trimite in tara vecina. Interesul autoritatilor din Bulgaria pentru aceste masini a fost adus la cunostinta celor din Romania inca de anul trecut.

Atunci se cautau 6.000 de astfel de autoturisme pentru care nu sau mai incasat taxele aferente. Tot de atunci s-au organizat numeroase actiuni in comun, in acest scop, mai ales pentru a-i familiariza pe agentii de circulatie romani cu cititul actelor de inmatriculare ale masinilor cu numere bulgaresti. Dar si politistii de la noi manifesta acelasi interes pentru a lamuri aceasta situatie, in special pentru cazurile in care soferii acestor masini ar putea fi implicati in accidente de circulatie.

Peste 18.000 de masini din Bulgaria

In evidentele Politiei Rutiere de la noi, in Romania ar exista 18.735 de masini cu numere de Bulgaria. Iar contabilizarea acestora s-a facut in urma acelorasi actiuni organizate de politistii romani si bulgari, desfasurate saptamanal, incepand cu luna iulie a acestui an.

Politistii spun ca masinile radiate in tara vecina si care nu sunt inregistrate la noi nu au o polita de asigurare valabila si reprezinta un pericol pentru cetatenii tarii noastre prin faptul ca proprietarul nu figureaza in baza de date a politiei. Astfel, acesta poate comite infractiuni fara grija unor consecinte legale in cazul in care nu este prins pe loc.

Sursa: Capital

1 comentariu

  1. VA ASTEPTAM PE 1 MAI IN PIATA UNIVERSITATII ORELE 18,00 PENTRU A PROTESTA IMPOTRIVA ACESTUI ABERANT PROIECT DE LEGE PROPUS DE ACEST GUVERN MAFIOT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...