Specialistii ministerului Mediului au pus pe hartie o noua varianta de modificare a taxei auto, asta dupa ce ministrul Laszlo Borbely a declarat, recent, ca taxa va fi redusa cu 20-30%.

Dupa trei sptamani de dezbateri, specialistii ministerului Mediului au elaborat un proiect de Ordonata care prevede ca taxa auto va fi redusa cu 30% pentru masinile EURO 4, Euro 3, Euro 2, Euro. Iar in cazul celor non-euro, doar pentru cele care au un motor cu o capacitate cilindrica cu maximum 2.001 cmc, potrivit mediafax.ro.

Pe de alta parte, proiectul prevede reducerea taxei cu doar 12% pentru autovehicule poluatoare cu un motor intre 2.001 si 3.000 de cmc. Totusi, pentru masinile puternice poluatoare, care au peste 3.000 cmc, taxa nu se va modifica.

Masinile noi, taxate la fel

Cei care isi vor cumpara o masina noua, vor trebui sa achite aceeasi taxa de prima inmatriculare ca si pana acum, aceasta fiind cu valoarea cea mai mica, potrivit legii aflate in vigoare.
Potrivit unor surse guvernamentale, noua grila de taxare a fost convenita in ultima sedinta de Guvern, urmand ca, pana miercuri, 8 iunie, specialistii ministerului Mediului, impreuna cu cei de la ministerul Finantelor, sa finalizeze proiectul care ar urma sa fie votat in viitoarea sedinta a Executivului.

Taxa de prima vanzare, achitata de cumparator

Ministrul Mediului a declarat, recent, ca Executiul analizeaza introducerea unei taxe de prima vanzare a masinilor.
”Taxa de prima inmatriculare va fi valabila pentru toate masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a platit taxa. Taxa este valabila atat pentru masinile din import, cat si pentru cele autohtone”, a afirmat Borbely.
Potrivit biroului de presa al ministerului Mediului, taxa auto trebuie platita de catre cumparator, asa cum prevede ordonanta de urgenta 50/2008, modificata in decembrie 2010.

Coalitia de guvernare a aprobat, pe 30 mai, in sedinta, extinderea taxei auto si pentru masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la vanzarea acestora, urmand ca Guvernul sa decida modificarea in sedinta de miercuri.

In sedinta de guvern de saptamana trecuta, ministrul Mediului a propus reducerea cu 20-30% a taxei de prima inmatriculare.
Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are in vedere posibilitatea modificarii ariei de aplicare, precum si a algoritmului de calcul al acesteia, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Acum o luna, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana si care se aplica vehiculelor la prima inmatriculare contravine dreptului comunitar.

Ministerul Mediului a sustinut, insa, ca hotararea instantei europene nu se pronunta asupra legalitatii intregului act normativ, ci da numai o interpretare a unor prevederi.

Sursa: EVZ.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...