Guvernul a decis ca in perioada imediat urmatoare sa modifice din nou taxa auto. Aceasta chiar daca judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca taxa este constitutionala.

„Ministrul Mediului a prezentat Guvernului o Nota privind taxa de poluare auto. Pregatim o solutie legislativa in concordanta cu decizia Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene. Actul normativ va fi aprobat de Guvern in perioada imediat urmatoare”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, ca fiind neintemeiate exceptiile de neconstitutionalitate ridicate in legatura cu anumite articole din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.

UPDATE: Acea decizie a CJUE nu spune ca e buna sau rea taxa din Romania ci doar comenteaza anumite articole in sensul in care trebuie avut grija sa nu fie descurajat cineva sa cumpere masini, in speta cei care achizitioneaza masini de ocazie din alte state UE. Faptul ca multi cumpara dovedeste ca nu e nicio descurajare. Desigur, se poate discuta de cuantumul taxei, ca e mare sau mica, dar asta e alta tema care nu are legatura cu legalitatea taxei.

Pe zona de constitutionalitate nu am avut nici un dubiu. Avem argumente foarte solide, iar decizia de acum nu vine decat sa intareasca aceste argumente.

Declaratie exclusiva presedinte Administratia Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu.

Exceptiile au fost ridicate in mai multe dosare aflate pe rolul CCR si vizau neconstitutionalitatea articolelor 1 si 3 din OUG 50/2008.

In analizarea exceptiilor, judecatorii CCR au luat in considerare faptul ca actul normativ criticat a suferit modificari care sunt in acord cu cerintele Uniunii Europene.

Curtea a respins anterior exceptii privind aceeasi ordonanta ca fiind inadmisibile, insa prin decizia de miercuri judecatorii instantei constitutionale au progresat, apreciind ca reclamatiile ulterioare inregistrate sunt neintemeiate.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand a fi publicata impreuna cu motivarea ei in Monitorul Oficial.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a hotarat, in luna aprilie, ca prevederile privind aplicarea primei taxe de poluare contravin dreptului comunitar, raspunzand astfel unei intrebari adresate de o instanta din Romania.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, ca banii platiti pe taxa auto in anii anteriori de catre conducatorii auto vor fi returnati numai daca vor exista decizii definitive in instanta.

SURSA: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...