Clasa mica are un nou pretendent la titlul de lider. Micul VW up! intra in scena cu ambitii mari, sustinute cu cifre relevante, insa acestea nu sunt intotdeauna suficiente pentru a seduce clientii.
Cand Adolf Hitler a cerut industriasilor germani sa construiasca o masina cu dotari de baza care sa poata transporta doi adulti si trei copii cu 100 km/h, cu siguranta nu se gandea ca un astfel de vehicul ar putea face valva si dupa aproape 80 de ani. Pentru majoritatea romanilor – obisnuiti ca Volkswagen sa vanda scump -, o masina care sa se bata pentru primul loc nu in topul vanzarilor, ci in cel al preturilor reduse este greu de conceput.
Ei bine, noul up! este, in acest moment, vicecampion al clasei A in acest domeniu. Oricat de putin credibila ar parea o astfel de informatie, simpla comparatie a preturilor de lista, fara a lua in calcul ofertele temporare, ii dovedeste veridicitatea: Volkswagen up!, cu un pret de baza de numai 8.592 de euro, este depasit in topul clasei mini doar de Chevrolet Spark (8.210 euro). Si vorbim aici de versiunea cu cinci usi a modelului german, nu de cea cu trei, care poate fi achizitionata cu circa 200 de euro mai putin. In afara celor doua modele mentionate, la capitolul cel mai mic pret de catalog din clasa A, se mai afla in varful clasamentului Suzuki Alto (8.495 euro) si Citroën C1 (8.749 euro).
Lupta de clasa
Pana anul acesta, segmentul mini al pietei auto romanesti era singurul in care Volkswagen nu putea emite pretentii. O situatie similara se remarca si pe piata europeana. Niciunul dintre modelele aflate in Top 10 nu purta sigla constructorului din Wolfsburg, iar acest amanunt nu putea fi omis de cel mai mare constructor auto european. Prin urmare, dupa renuntarea la Lupo, aparitia unui alt mini era cel putin previzibila. Mai intai in varianta cu trei usi, apoi in cea cu cinci, micutul Volkswagen a ajuns deja in toate showroomurile din Europa si, in doar cateva luni, a depasit pragul de 40.000 de unitati vandute.
La pas si la galop prin Leverkusen
Intrigati de sarabanda cifrelor care, oricum le-ai aseza, pozitioneaza modelul up! in topul segmentului, am reusit sa parcurgem cateva sute de kilometri la bordul unei variante cu cinci usi intre Düsseldorf, Leverkusen si Köln. Interiorul ascet, specific modelelor Volkswagen, este prezent si la up!, insa spatiul pus la dispozitia pasagerilor este surprinzator, avand in vedere dimensiunile exterioare. Unde mai pui ca si pentru bagaje nemtii au reusit sa puna la dispozitie cea mai mare valoare din segment, peste 250 de litri. Motorul de numai 999 cmc, care dezvolta 75 CP, ne-a demonstrat ca poate propulsa fara mari probleme masina pana la peste 140-150 km/h, chiar daca aceasta transporta trei adulti cu bagajele aferente. Setata pentru maximizarea confortului, suspensia poate da impresia unei usoare lipse de siguranta si permite masinii sa intre intr-un usor, si mai putin placut, tangaj atunci cand accelerarile sunt urmate de franari bruste. Acest detaliu este insa estompat de directia sigura si de stabilitatea peste medie pe viraje.
Faptul ca oficialii Volkswagen se asteapta ca micul up! sa devina best-seller in clasa mica nu poate surprinde pe nimeni, insa ramane de vazut daca abordarea clasica a designerilor, atat in exterior, cat si in habitaclu, pretul si consumul redus vor fi argumente suficiente pentru a transforma micul up! intr-un mare succes.
Sursa: Capital