volvo cu cheie pe telefonul smartIncepand cu primavara acestui an unii soferi de Volvo vor putea sa-si controleze in totalitate masina cu ajutorul smartphone-ului. Astfel, traditionala cheie cu care se deschide si porneste masina va deveni inutila.

Ideea nu este noua, existand deja pe piata modele de autoturisme care se deschid cu ajutorul telefonului. Suedezii au dezvoltat aceasta directie si vor permite soferilor chiar sa-si porneasca masinile prin intermediul smartphone-ului.

Comunicatia intre masina si telefon se va realiza prin intermediul deja banalului protocol Bluetooth prin care se va transmite un cod de autentificare. Momentan nu s-a precizat nimic despre securitatea acestui mod de operare a masinii, stiut fiind faptul ca tot ce inseamna comunicatii wireless poate fi si interceptat de la o oarecare distanta. Totusi avem incredere ca inginerii de la Volvo s-au gandit deja la o solutie tehnica si pentru aceasta situatie doar ca nu ne-au prezentat-o deja.

O noua era pentru inchirierea de masini

Daca noua tehnologie va ajunge sa fie implementata in serie de catre producatorii de automobile (si are sanse!), domeniile inchirierii de masini si cel de partajare a automobilelor vor putea cunoaste dezvoltari spectaculoase! Printr-un simplu mesaj se va putea imprumuta sau inchiria masina catre cineva cu un smartphone. La fel de repede se va putea bloca si accesul la masina prin anularea autorizarii!

Intr-un fel este evident ca viitorul va apartine masinilor fara chei, fiind doar o chestiune de timp pana se va ajunge la o solutie tehnica optima. Telefonul mobil in forma sa actuala sau in alta (poate smartwatch) reprezinta o alternativa la cheile clasice. Totusi, pana atunci Volvo va oferi cumparatorilor si posibilitatea “echiparii” masinilor cu chei clasice.

PS: ce se va intampla cand soferul ramane fara baterie la telefon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...