sistemul_bonus-malus_rcaDe la 1 Ianurie 2010, in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru autoturisme, s-a introdus un sistem de bonificare, respectiv penalizare, a soferilor, in functie de evenimentele rutiere din anul anterior.

Acest sistem bonus-malus presupune existenta unui nivel de baza (B0) de la care se porneste atunci cand se face pentru prima oara asigurarea pentru o masina, 14 niveluri de bonificare (de la B1 la B14) si opt niveluri de penalizare (de la M1 la M8).

Cum functioneaza sistemul de bonificare/penalizare?

Un asigurat fara istoric, va plati polita RCA pentru nivelul B0, adica fara vreo penalizare sau vreun bonus. Pentru restul asiguratilor, in functie de evenimentele din perioada anterioara, se va face incadrarea intr-o clasa superioara sau inferioara astfel:

  • cine a avut polita RCA pe 12 luni si nu provocat daune va urca doua clase
  • cine a avut polita RCA pe 6 luni si nu a provocat daune va urca o clasa
  • cine a avut un singur eveniment, in ultimul an, care a implicat plata de daune din asigurarea RCA va retrograda patru clase
  • cine a avut doua evenimente, in ultimul an, care au implicat plati de daune din asigurarea RCA va retrograda sapte clase
  • cine a avut trei sau mai multe evenimente, in ultimul an, care au implicat plati de daune din asigurarea RCA va retrograda zece clase

Scenariu de aplicare a sistemului Bonus-Malus

Cetateanul X cumpara o masina noua cu motor de 1995 cmc si face RCA-ul la o oarecare companie de asigurari Y. Automat va fi incadrat la nivelul B0 si va plati pretul pietei pentru asigurare (sa zicem 500 lei, pentru un an de zile), fara penalizari si fara bonificari. Trece anul si X nu provoaca niciun accident. Deoarece a facut polita RCA pe un an, la reinoirea asigurari va urca doua clase deci va fi incadrat la nivelul B2 care presupune o reducere de 10% din pretul de baza (cel aferent nivelului B0). Ipotetic vorbind, pretul politei ramane constant la 500 lei/an. Pentru al doilea an, X va plati pentru aceeasi polita suma de 450 lei.

Trece si al doilea an fara daune si X mai urca doua clase, ajunge la nivelul B4 si plateste 82% din pretul de baza (reducere 18%), adica 410 lei. Dar si norocul se termina si in al treilea an X cauzeaza doua accidente. Cand va merge sa reinoiasca polita RCA, va constata ca este penalizat cu 7 niveluri (de la B4 la ajunge la M3), si va plati cu 20% mai mult, adica 600 Lei, pentru RCA-ul pe al patrulea an.

Mai jos gasiti tabelele cu bonificatiile si penalizarile aferente fiecarui nivel si cum se trece de la un nivel la altul, in functie de numarul de evenimente rutiere provocate.

Tabel coeficienti de reducere/majorare a primei de asigurare RCA aferenti claselor de bonus/malus

Tabel coeficienti de reducere/majorare a primei de asigurare RCA aferenti claselor de bonus/malus

Modul de aplicare a sistemului bonus/malus in functie de numarul de daune

Modul de aplicare a sistemului bonus/malus in functie de numarul de daune

Observatii

In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să-ți placă și...